Riža je jedna od najvažnijih namirnica na svijetu. Iako bi
većina znala nabrojati 2-3 vrste riže, postoji 8.000 njenih varijanti.
Često se klasificira prema veličini zrna: kratko, srednje ili dugo. Riža
kratkog zrna sadrži najveći udio škroba i najviše je ljepljiva, dok je
riža dugog zrna laganija i zrna nakon kuhanja ostaju odvojena.
Danas
osim na vrste riže, pažnju treba obratiti na kvalitet i razliku u
nutritivnim vrijednostima između bijele (rafinirane) i smeđe
(nerafinirane) riže. Smeđa riža je nerafinirana, tj. neoguljena, što
znači da zadržava dio opne i klicu, koji su industrijskim procesima
otklonjeni bijeloj riži.
U tom procesu mljevenja i poliranja riža
gubi čak 70-90 posto svojih B vitamina kao i velike količine fosfora,
mangana i željeza.
Bijela riža nije cijelo zrno pa sadrži
uglavnom škrob. Skidanjem vanjskih slojeva, proizvođači mijenjaju okus,
omekšavaju teksturu i produžavaju riži rok trajanja. Bijela riža sadrži
mnogo manje vlakana i ključnih nutrijenata, što je razlog zašto se na
tržištu može naći obogaćena bijela riža s vitaminima B koji se dodaju
nakon obrade.
(source.ba)
četvrtak, 30. listopada 2014.
Sve što možda niste znali o riži
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)








0 komentari:
Objavi komentar