U kori od jabuke krije se mnogo hranljivih materija, pa se preporučuje da se ne baca već pojede. Međutim, ukoliko baš ne volite ovaj dio sočnog voća, ili pripremate kolače pa vam je kora samo višak, evo kako je možete upotrebiti, piše Men'sHealth.rs
Napravite žele
Jabuke su pune anitoksidanata, posebno u kori. Ustvari, gotovo pola vitamina C jedne jabuke se nalazi u njenoj kori. Svoju dozu antioksidanata možete dobiti za doručak sa želeom napravljenim od kora ili čak čipsom od kora. Sve što treba da uradite je da komadiće kore jabuke poprskate s malo vode, šećera i cimeta. Poredajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 150°C dok ne postanu hrskave (povremeno ih okrenite).
Skuhajte čaj
Tako ćete najbolje izvući mnogo antioksidanata iz kora jabuke, a bez šećera. Treba vam šaka kora od jabuka, 3 do 4 šolje vode, pola kašikice cimeta, 1 kašika meda i 1 kašika limunovog soka. U posudu stavite sve sastojke osim meda i kuhajte 15-tak minuta. Procijedite, dodajte med i imate savršeno zdrav napitak.
Osvježite prostoriju
Jabuke i cimet su mnogim ljudima najdraži mirisi domaćinstva. Kuhajte kore od jabuka, cimet, đumbir i limun. Ostavite da isparava dok se miris širi kućom.
(source.ba)
0 komentari:
Objavi komentar